Endokannabinoid süsteem – mis see on ja miks sa sellest kunagi kuulnud pole

Meie kehas on toimumas mitmeid protsesse mis võimaldavad meil elada tervislikku ja täisväärtuslikku elu. Neid protsesse reguleerivad mitmed erinevad süsteemid millest enamusi tunneme me väga hästi sest neid on põhjalikult uuritud. Aga ühte nendest on hakatud uurima alles hiljuti, 20.sajandi viimase aastakümne jooksul. See on süsteem, mis hoiab meie organismi tasakaalus. 

Peame siin kohal silmas endokannabinoid süsteemi (inglise keeles lühendatud ECS) mille ülesanne on läbi viia mitmeid olulisi funktsioone meie kehas. Esmased ECS uuringud on näidanud, et see on ilmselt seotud meie immuunsussüsteemi, söögiisu ja mälu reguleerimisega. Kõige enim uuritud aspekt on endokannabinoidide mõju meie närvisüsteemile. 

Kuidas töötab endokannabinoid süsteem?

Inimeste endokannabinoid süsteem koosneb retseptoritest (CB1 ja CB2) ning neurotransmitteritest (näiteks anandamiin). Lihtsam on ette kujutada, et retseptor on justkui lukuauk, mille avab transmitter, mis võimaldab retseptoril teha oma tööd. 

Anandamiin on üks inimkehas esinevaid naturaalseid kannabinoide, mis eraldub kehasse kui seda stimulerida läbi trenni tegemise (väline mõjutus) või ka siis kui inimene kogeb stressi või valu (sisemine mõjutus). Anandamiini funktsioon on regulatiivne ning see kontrollib organismi reaktsioone erinevate stiimulite suhtes, vähendades stressi või valu ning hoides keha tasakaalus. Anandamiin eraldub organismis väikestes kogustest ning lahustub kiiresti.

Miks sa ei ole kunagi kuulnud endokannabinoid süsteemist ning selle interaktsioonidest THC/CBD-ga 

Üks põhjus miks endokannabinoid süsteemist ei ole inimestel palju infot on see, et kanepitaime endaga seoses levib palju vale- või väärinfot. Endokannabinoid süsteemi seostatakse enamasti sortidega mis sisaldavad THC-d ning kõik ülejäänud kannabinoidid jäetakse mängust välja ja neid ei mainita.

ECS avastati siis kui viidi läbi uuringuid seoses THC mõjudega inimkehale. Jõuti järeldusele, et THC molekul on võimeline ennast ühendama CB1 ja CB2 retseptorite külge mis tähendab omakorda, et see on küllaltki sarnane anandamiinile. 

Samas on huvitav ka see, et teised kannabinoidid (CBD, CBDA, CBC jne) mida on võimalik kanepitaimest leida mõjutavad meid teistmoodi. Kuna nende keemiline struktuur on erinev siis neil ei ole võimalik retseptorite külge ennast täielikult ühendada aga vaatamata sellele aitab see kehal naturaalseid kannabinoide paremini omaks võtta ning takistab nende kiiret lagunemist. 

Organismi CBD taseme tasakaalustamise käigus, koos teiste materjalidega, töötab see nagu rahuhoidja, mis võimaldab naturaalsel dirigendil teistest üle kõlada ja hoida kogu organismi orkestrit rahulikuna.

Kommenteeri

Kõik kommentaarid vaadatakse enne avalikustamist üle